Galleria Skolan avaa ovensa suurella grafiikkanäyttelyllä

Suuren grafiikkanäyttelyn idea syntyi Pekka Halosen akatemian kansanopiston kevään 2022 kuvataiteen ryhmässä, jolla teemana oli ”Muilta mailta”. Yhteensä 16 opiskelijan joukkomme sai nimen ”Taiteilijaryhmä Silaus”.  Puolet meistä oli ensikertalaisia ”Pekkiksessä”, puolet useamman lukukauden opiskelleita veteraaneja, kuten taiteilija Helena Rajalinna, jonka Galleria Skolaniin näyttely on ripustettu.

Opiskelimme keväällä kahden viikon periodeissa monenlaisia eri taidesuuntiin liittyviä kursseja, joista kahdella tehtiin grafiikkaa. Kummassakin niistä käytettiin puupiirrostekniikkaa. Pääosa nyt esillä olevista teoksista on näillä kursseilla syntyneitä. Töitä on esillä 11 eri tekijältä. 

Ensimmäinen grafiikan kurssi oli graafikko Laura Pohjosen vetämä vesiväripuupiirroskurssi lähtökohtanaan japonismi.  Teokset syntyivät monen eri vaiheen kautta.  Ensin kaiverrettiin kuva vanerilaatalle ja laatta maalattiin vesivärillä.  Sitten työ vedostettiin käsin laatalta ohuelle japaninpaperille. Tämän jälkeen kaiverrettiin kuparilaatta (viivasyövytys tai etsaus). Lopuksi työt yhdistettiin. Alle grafiikanpaperi, sen päälle tärkkelysliimalla liimattu japaninpaperi ja päällimmäiseksi kuparilaatta, johon oli hierottu väri.  Koko paketti vedettiin läpi prässistä. Näin syntyivät chine collè -vesiväripuupiirrokset, joihin on yhdistetty metalligrafiikkaa.

Toinen grafiikan kurssi oli graafikko Jussi Juurisen ohjaama puupiirros saksalaisen ekspressionismin tapaan.  Tavoitteena oli tehdä vaikuttavia – jopa rajuja – töitä kuva-aihetta yksinkertaistamalla ja niukkaa väriskaalaa käyttämällä.  Laatta kaiverrettiin ja työ vedostettiin käsin öljyvärillä japaninpaperille.

Näyttelyssä on esillä myös joitakin katoavan laatan tekniikalla tehtyjä töitä vuoden 2020 kurssilta, sekä monotypioita.  Teoksia on yli sata, joista seinillä 72 ja loput vedokset paspartout-kehyksissä myyntipisteessä.

Näyttelyn taiteilijat vasemmalta ylhäältä alkaen:
 Seija Koskela, Leena Pesonen, Pia Hommas, Hanna-Leena Iskanius, Elisa Kauppila, ja Minna Repo
alarivissä: Marju Karlsson, Nina Nori, Eeva Pöyliö, Päivi Simpanen ja Helena Rajalinna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: